‘Veel historische kademuren in slechte staat’

In oktober stortte de Bemuurde Weerd Oostzijde in de Utrechtse binnenstad in. De kade was waarschijnlijk weggezakt wegens de enorme regenval.
In oktober stortte de Bemuurde Weerd Oostzijde in de Utrechtse binnenstad in. De kade was waarschijnlijk weggezakt wegens de enorme regenval. Foto ANP / Michael Kooren

Veel historische kademuren zijn aan het einde van hun levensduur. Voor vervanging hebben gemeenten echter geen geld, concludeert het AD vandaag uit een rondgang.

Elf van de dertien gemeenten met een historische binnenstad hebben hun kademuren de afgelopen jaren geïnspecteerd. Daaruit bleek dat 117 plekken worden omschreven als ‘slecht’. Nog eens honderden locaties worden als ‘matig’ omschreven.

De kans is volgens het AD klein dat de muren in één klap omvallen, zoals in oktober in Utrecht met een kademuur gebeurde. Wat er wel gebeurt en wanneer dat gebeurt is echter moeilijk te voorspellen.

Grootste probleem zijn zware voertuigen

Het grootste probleem zou zijn dat zware vrachtwagens of volle trams over de kades rijden, terwijl die zijn gebouwd toen nog met paard en wagen werd gereden. Een kade kan het hebben als er een enkele vrachtwagen over rijdt, maar het wordt wel een probleem als er tientallen vrachtwagens per dag over de kade rijden,

Bij veel kademuren rotten de houten funderingen. Ook sijpelt grond onder de muren weg, waardoor wegen verzakken. Adviesbureau Nebest schat in de krant dat honderden kilometers aan kademuren aan vervanging toe zijn. Dat kost duizenden euro’s per meter. “Een financiële tijdbom”, zegt een ingenieur van Nebest in de krant. (Novum)