Uitpuffende vechtersbazen

Je zou het bijna vergeten, maar de zomer was mooi. We hadden zelfs een officiële hittegolf, de eerste sinds 2006. Zeven zwetende dagen aaneengesloten, van 21 juli tot en met de 27ste, was het warm, warm, warm - warmer dan 25 graden. 2 augustus was de warmste dag van het jaar, toen werd in Noord-Limburg 36,9 graden gemeten. Zo’n zomer leverde natuurlijk meteen problemen op, schreven we die dag in de krant. Waar China, dat ook kampte met een hittegolf, raketten lanceerde met chemische middelen om het te laten regenen, dook Nederland in de ergernis, mishandeling en vernieling. Amerikaans en Brits wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat geweld en diefstal met de temperatuur mee stijgen. Hoe warmer hoe meer ellende, tot zo’n 30 graden Celsius, dan dalen de criminaliteitscijfers weer. Ook blijkt uit laboratoriumonderzoek dat hitte leidt tot oververhitting, gevolgd door agressie. Hier op de foto ziet u dus wellicht geen kalm genietende zonaanbidders, maar uitpuffende vechtersbazen.

Tekst Jessica van Geel, redacteur NRC Weekend / Foto Robin Utrecht