Uitgever Gautier na conflict weg bij De Groene Amsterdammer

Teun Gautier leende 16.000 euro aan Edwin de Roy van Zuydewijn zonder bestuur en redactie daarover in te lichten.

Teun Gautier is per direct gestopt als directeur/uitgever van het opinieblad De Groene Amsterdammer. Aanleiding is een geschil met het bestuur en de redactie van het weekblad over een in 2012 verstrekte lening van 17.000 euro aan Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat maakte het tijdschrift vrijdag bekend.

In de lente van 2012 leende Gautier vanuit de uitgeverij het bedrag aan De Roy van Zuydewijn, zonder het bestuur en de redactie van De Groene Amsterdammer hierover in te lichten. De Roy gebruikte het geld om in het buitenland te werken aan een nog te verschijnen boek over het koningshuis. Volgens het persbericht betaalde hij het bedrag „zeer snel terug”.

„Gautier meent dat hij zonder enig overleg met wie dan ook geld kon gebruiken om een boek van De Roy van Zuydewijn tijdelijk te financieren”, zegt Sijbolt Noorda, bestuursvoorzitter bij De Groene Amsterdammer. „Toen wij er vorige week van hoorden zeiden wij: dit kan beslist niet. Door een zakelijke relatie aan te gaan met mensen in het nieuws staat onze integriteit op het spel.” Gautier wil zijn vertrek niet toelichten omdat hij met het bestuur heeft afgesproken niet met de pers te spreken, maar bevestigt dat het geschil hierom draait.

In 2002 kwam De Groene Amsterdammer ook in het nieuws met een aan het koningshuis gerelateerd onderwerp. Toen meldde De Telegraaf dat prins Bernhard via het Prins Bernhard Cultuurfonds druk uitoefende om 24.000 euro te verstrekken aan De Groene Amsterdammer, om het archief van het – toen nog noodlijdende – weekblad te digitaliseren. Prins Bernhard had goede contacten met oud-hoofdredacteur Martin van Amerongen.

Gautier (45) trad in 2009 aan bij De Groene Amsterdammer. Onder zijn leiding groeide het opinieblad in oplage, van 16.000 toen naar 21.000 nu. Ook groeide het bedrijf in de rol van uitgever van kleinschalige weekbladen: sinds 2012 geeft het ook literair tijdschrift De Gids uit, en sinds november het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Daarnaast was Gautier financieel directeur bij website De Correspondent, waar hij ook mee stopt. Noorda: „Gautier was een goede uitgever. Het is pijnlijk dat het zo afloopt.”