Tegenstanders van de privatisering

Bijna per ongeluk stond, in de krant van dinsdag 22 oktober, deze foto met een verkeerd bijschrift: ‘Tegenstanders van de privatisering van oliewinning in Brazilië slaags met de politie.’ Nog net op tijd zetten we het juiste beeld erboven – inderdaad een foto van vechtende demonstranten, tegen dezelfde oproerpolitie als op deze foto. Maar dit plaatje zegt misschien wel meer over de toestand van de wereld. Deze badgasten op Barra da Tijuca Beach vertonen eenzelfde soort onverschilligheid als bezoekers van een nachtclub in Damascus of kitesurfers langs de Costa Concordia. De mensheid bestaat uit drie soorten: zij die lijden, zij die strijden en zij die zeggen: „Ga eens uit mijn zon.”

Tekst Philip de Witt Wijnen, plaatsvervangend chef Economie / Foto AFP, CHRISTOPHE SIMON