Suu Kyi doet mee aan verkiezingen 2015

Oppositieleidster Suu Kyi bij een lezing in San Francisco.
Oppositieleidster Suu Kyi bij een lezing in San Francisco. Foto Reuters / Robert Galbraith

De partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi doet in 2015 mee aan de parlementsverkiezingen, ook als de grondwet die Suu Kyi verbiedt zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap niet wordt gewijzigd. Dat heeft een woordvoerder van Suu Kyi’s partij NLD vandaag gemeld tegenover persbureau AP.

De president van Myanmar wordt niet rechtstreeks gekozen maar benoemd door het parlement. Onder de huidige grondwet is 25 procent van de parlementszetels nog gereserveerd voor het leger en mag Suu Kyi, die jarenlang onder huisarrest leefde, geen presidentskandidaat zijn. Dat moet wat de NLD betreft veranderen.

Als de verkiezingen een gelijke strijd zijn bestaat er een goede kans dat de NLD genoeg stemmen binnenhaalt om een gooi naar het presidentschap te doen. De partij boycotte de verkiezingen van 2010, maar deed na een aanpassing van de kieswet wel mee aan tussentijdse verkiezingen in 2012. Bij die verkiezingen sleepte de NLD 43 van de 45 te verdelen zetels binnen.