Fairphone is bijna identiek aan andere ‘niet eerlijke’ Chinese smartphones en daarom de naam ‘fair’ niet waard

De Fairphone, zogenaamd de eerste eerlijke Nederlandse smartphone, oogt sympathiek. Maar helaas, er zit een weeffout in de constructie. De basis van deze Fairphone is namelijk een gewone Chinese smartphone die daar voor 250 dollar (ongeveer 180 euro) wordt verkocht. Het is de HonPhone V9 van het Chinese merk Changhong, in 2012 geïntroduceerd. Deze V9 smartphone is de 100 procent evenknie, met dien verstande dat de Fairphone een Quad-Core processor, meer intern geheugen en een aangepaste Android versie bevat. Deze aanpassingen rechtvaardigen de prijs van 325 euro toch? Nee, omdat daarmee alleen een inhaalslag is gemaakt betreffende de huidige ‘stand der techniek’ ten opzichte van de HonPhone-versie uit 2012. Hoe kun je spreken van een ‘Fairphone’ wanneer deze grotendeels dezelfde – niet fair gemaakte – onderdelen bevat als het origineel? De bedenker van dit marketingconcept maakt daar geen geheim van: Bas van Abel geeft in diverse interviews toe dat deze telefoon „nog niet geheel bestaat uit fair geproduceerde onderdelen” , maar dan blijft de vraag; hoe ‘fair’ is die Fairphone dan? De onderdelen die anders zijn gefabriceerd dan de HonPhone zijn de accu en behuizing, dus slechts 10 procent. Dat maakt de Fairphone voor 90 procent identiek aan andere – pretentieloze – Chinese smartphones, die niet alleen veel goedkoper zijn, maar de Fairphone ook in specificaties overtroeven. Deze maand ontvangen de kopers hun Fairyphone, zoals hij eigenlijk had moeten heten, waarbij ik hoop dat hij héél lang mee gaat, niet alleen vanwege de exorbitant hoge kostprijs, maar vooral om de eigenaren steeds weer te herinneren aan hun naïviteit.

Gerard van Wijngaarden