Rouw

Zelfs hun ruggen tonen het verdriet, al lopen ze fier rechtop. De vrouw die haar man verloor. De dochters die hun vader missen. De moeder die haar zoon overleefde. Op 16 augustus werd prins Friso begraven op de begraafplaats die grenst aan het landgoed van kasteel Drakensteyn. Hij stierf 12 augustus, bijna anderhalf jaar na het ski-ongeluk waardoor hij in coma raakte. De woorden die zijn broer koning Willem-Alexander uitsprak tijden de herdenking van 2 november waren raak. En herkenbaar voor iedereen die ooit een naaste heeft verloren: „De scherpste randjes van de rouw zijn aan het afstompen. De wond begint de eerste tekenen van genezing te tonen, al kan ik in de verste verte niet overzien hoe het litteken uiteindelijk met mij zal vergroeien.”

Tekst Patricia Veldhuis, chef Binnenland / foto ANP, Robin van Lonkhuijsen