Resten verfpigment

Roemenië, aan de oostelijke buitengrens van de EU, heeft zijn eigen oostelijke rafelrand. Daar ligt Carcaliu, een dorpje waar slechts één volharde weg is en nagenoeg alle jongeren zijn weggetrokken. Een van hen, Radu Dogaru, heeft met een vriend zeven kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen. Oktober 2012. Toen ik als verslaggever een paar maanden later aankwam in het dorp had het Roemeense openbaar ministerie nog niet verteld dat Dogaru’s moeder de buit had verbrand in haar verwarmingskachel. Deze kachel. Inmiddels, tien maanden verder, is de kans miniem dat de moeder maar wat zei, in de verkeerde veronderstelling dat ze haar zoon daarmee hielp. De as uit de kachel is zelfs onderzocht. Wat bleek? Er zaten resten verfpigment tussen de verkoolde materie. Tekst Pieter van Os, redacteur Kunst / Foto Mugur Varzariu