Op weg naar Christmas Island

Als je zou oud bent als dit kind, dan is het simpel: je vertrouwt je ouders. Je vertrouwt erop dat ze je eten geven, dat ze zorgen dat je veilig bent. De vader wil dat ongetwijfeld allemaal voor zijn kind. Maar eerst moeten ze met een groep Iraanse asielzoekers een levensgevaarlijke bootreis maken van Java naar Christmas Island, een eilandje dat bij Australië hoort. Een Nederlandse fotograaf en een Amerikaanse journalist reisden undercover met hen mee, op een bootje dat nauwelijks zeewaardig was. Ze bereikten Christmas Island, maar daar scheidden hun wegen. De bootvluchtelingen worden doorgaans naar een tentenkamp op Papoea Nieuw-Guinea of het eiland Nauru gebracht. Australië laat hen zelf niet toe. En dus was de reis vol ontberingen waarschijnlijk voor niks.

Tekst Jeroen van der Kris, redacteur nrc.next / Foto Joël van Houdt