Op de voorpagina

Overlevenden van de tyfoon Haiyan marcheren in een heilige processie in Tolosa, een stad in het oosten van Leyte. Het Filippijnse eiland, en de wijdere omgeving, werd tien dagen daarvoor door de tyfoon verwoest. De Verenigde Naties schat dat 12 miljoen mensen zijn getroffen door Haiyan. Naar verwachting zal de wederopbouw tussen de 3 en 5 jaar duren.

Deze foto op de voorpagina is een keuze van de fotoredactie. Naar ons idee verbeeldt het prachtig het jaar 2013. Wanhoop na een ramp, en het vermogen (of is het machtloze verbetenheid?) om verder te gaan en het leven weer op te pakken. Maar een jaar is nooit eenduidig. Voor elk jaar zijn er beelden te over. Daarom in deze bijlage nog eens 52 foto’s die redacteuren en medewerkers kozen.

Tekst Vian Paashuis, fotoredacteur / Foto AFP, Philippe Lopez