Miljardenspeculatie met derivaten

Je moet goed kijken, maar het is Erik Staal, de oud-directeur van Vestia. De woningcorporatie viel vorig jaar bijna om door miljardenspeculatie met derivaten. Staal was twee jaar spoorloos en gaf NRC Handelsblad in november zijn eerste interview in het kantoor van zijn advocaat. Zijn foto staat overal op internet, maar omwille van zijn gezin wilde hij niet frontaal in de lens kijken, zei hij. Fotograaf Bram Budel maakte een silhouet met de zwarte grijparmen van een industriële kroonluchter. Het is het beeld een verguisde, maar ook trotse oud-directeur die zijn rug naar de media en de publieke opinie heeft gekeerd. De foto oogt strenger dan de sfeer was. Staal vertelde dat hij zelf ook graag fotografeerde tijdens reizen, liever dieren dan mensen.

Tekst Eppo König, redacteur Economie / Foto Bram Budel