Lege stemlokalen in Nigeria door aanhoudende dreiging extremisten

Archiefbeeld van 30 april dit jaar: soldaten lopen door de straten van Baga, in het noordoosten van Nigeria.
Archiefbeeld van 30 april dit jaar: soldaten lopen door de straten van Baga, in het noordoosten van Nigeria. Foto AFP/ Pius Utomi Ekpei

Lege stemlokalen tekenen vandaag de lokale verkiezingen in het noordoosten van Nigeria als gevolg van de constante dreiging van islamitische extremisten in dit deel van het land. Dit ondanks de massale aanwezigheid van de politie en andere veiligheidsdiensten.

De politie, de inlichtingendiensten en burgermilities zijn op de been om de verkiezingen in de deelstaat Yobe in goede banen te leiden. De stemlokalen worden bewaakt en er zijn wegversperringen opgeworpen. Yobe is het afgelopen jaar het toneel geweest van bloedige aanslagen door extremisten.

‘Allah vindt dat we mensen moeten onthoofden’

De opstandelingen hebben democratie de vijand van het volk genoemd en een van hun leiders, Abubakar Shekau, dreigde in een vandaag verschenen videoboodschap met meer geweld. Shekau:

“Wat moorden betreft, we zullen moorden omdat Allah vindt dat we mensen moet onthoofden, dat we ledematen moeten amputeren, dat we moeten verminken.”

http://www.youtube.com/watch?v=nyarim8E5YI

Shekau schepte daarnaast op over een aanval op een tankbataljon op 20 december in Borno, de deelstaat naast Yobe waar de terreurgroep Boko Haram vandaan komt:

“Broeders verpulverden 21 tanks, (…) overal lagen lichamen. Als Allah het had toegestaan zouden we ze opgegeten hebben, maar we zijn geen kannibalen.”

Na deze aanval doodde het leger vorige week vijftig islamistische rebellen die probeerden de grens naar Kameroen over te steken. Bij de strijd kwamen daarnaast vijftien soldaten en vijf burgers om het leven.

Democratie moet afgeschaft volgens extremisten

De extremisten die in het gebied actief zijn willen dat democratie wordt afgeschaft en dat de sharia wordt ingevoerd. Met dat doel voor ogen hebben ze het afgelopen jaar een reeks bloedige aanslagen uitgevoerd. In juli staken ze een slaapzaal van een universiteit in brand. Zo’n dertig jonge Nigerianen kwamen in de vuurzee om het leven. Op een landbouwschool werden 43 studenten in hun slaap doodgeschoten. (AP/Novum)