Kramer, Bergsma en De Jong mogen de 10 kilometer rijden in Sotsji

Bob de Jong na afloop van de 10.000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. De Jong doet in februari voor de vijfde keer in zijn loopbaan mee aan de Olympische Spelen.
Bob de Jong na afloop van de 10.000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. De Jong doet in februari voor de vijfde keer in zijn loopbaan mee aan de Olympische Spelen. Foto ANP/ Vincent Jannink

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong schaatsen namens Nederland de tien kilometer op de Olympische Spelen van Sotsji. Van de drie favorieten was Kramer de snelste in een nieuw baanrecord van 12.45,09 minuten. Jan Blokhuijsen, die op de 5000 meter wel zo goed als zeker van deelname is, valt op de langste afstand buiten de boot.

Kramer en Bergsma kruisten in de voorlaatste rit de degens in Heerenveen en even leek de Bam-rijder voor een verrassing te kunnen zorgen. Tot 6800 meter was hij sneller in de ronde, maar toen plaatste Kramer zijn versnelling. Mede dankzij drie rondjes in de 29 seconden bleef de Fries niet eens ver verwijderd van zijn wereldrecord van 12.41,69.

Kramer gaat voor goud op de Spelen

Bergsma hield zich keurig staande en finishte in een persoonlijk record van 12.47,42. De Jong kon die tijden in de slotrit niet aanvallen, maar nam wel revanche op Blokhuijsen met 12.50,20. Blokhuijsen, die vierde werd in 12.57,58, versloeg De Jong donderdag op de vijf kilometer met een verschil van 31 honderdste.

Kramer hoopt in februari zijn eerste olympische gouden medaille te veroveren op de langste afstand. In 2010 werd hij in Vancouver gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Net als Bergsma is hij ook al zeker van deelname op de 5000 meter in Sotsji. (Novum)