Jonge rebellen trekken naar Bor om president Zuid-Soedan te verjagen

Lichamen worden gevonden in de Zuid-Soedanese stad Bor, enkele dagen nadat het leger hier opnieuw de macht greep nadat de rebellen het vorige week veroverden.
Lichamen worden gevonden in de Zuid-Soedanese stad Bor, enkele dagen nadat het leger hier opnieuw de macht greep nadat de rebellen het vorige week veroverden. Foto AFP

In Zuid-Soedan trekt momenteel een militie bestaande uit 25.000 jongemannen die zich het ‘Witte Leger’ noemt naar de stad Bor om het leger van president Salva Kiir te verdrijven. De kans op de beloofde staakt-het-vuren is hiermee aanzienlijk verkleind.

De militie behoort tot de Nuer, dezelfde etnische groep als waar de rebellen onder leiding van oud-vicepresident Riëk Machar toe behoren. De versterkingen van Machar willen de regionale hoofdstad Bor heroveren op het regeringsleger. Volgens Machar heeft zijn rebellenleger twee complete provincies in handen, op Bor na. Bor is enkele dagen geleden veroverd door het leger nadat rebellen er de macht hadden gegrepen.

De Zuid-Soedanese regering heeft zich gisteren gecommitteerd aan een staakt-het-vuren. De onderhandelaars dringen er bij Machar nog altijd op aan om hetzelfde te doen. Nu Machar steun krijgt van zo veel nieuwe strijders is een wapenstilstand zeer onwaarschijnlijk geworden.

Dreigende burgeroorlog

In Zuid-Soedan dreigt een burgeroorlog sinds een vermeende staatsgreep van twee weken geleden. De autoritaire president Salva Kiir beschuldigt oud-vicepresident Machar van de coup. Machar op zijn beurt beschuldigt Kiir ervan onder het voorwendsel van een staatsgreep al zijn tegenstanders uit te schakelen.

De ruzie heeft geleid tot gevechten op tribale basis binnen het regeringsleger. Na hevige strijd in de hoofdstad Juba breidden de gevechten zich vorige week uit naar andere regio’s, waarbij honderden doden vielen.

De Verenigde Naties maakten gisteren bekend dat er meer dan 120 duizend mensen op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. De helft van de vluchtelingen heeft zijn toevlucht gezocht op VN-bases in het land.

Extra VN-manschappen onderweg

De extra manschappen en materieel, waar de VN-Veiligheidsraad vorige week unaniem mee instemde, zijn inmiddels onderweg naar Zuid-Soedan. De troepen zijn nodig om de meer dan vijftigduizend burgers te beschermen die naar VN-posten in Zuid-Soedan zijn gevlucht. Bij de ongeveer achtduizend aanwezige militairen en politiemensen komen nog eens zesduizend mensen. Ook krijgt de vredesmacht versterking van gevechtshelikopters en ander materieel.