‘Iraakse leger doodt zes mensen bij arrestatie parlementariër’

De sunnitische parlementariër Ahmed al-Alwan is opgepakt op verdenking van terrorisme.
De sunnitische parlementariër Ahmed al-Alwan is opgepakt op verdenking van terrorisme. Foto AP / Khalid Mohammed

Iraakse militairen hebben een parlementariër gearresteerd bij een inval in zijn huis in de westelijke stad Ramadi. Dat meldt persbureau AP. Bij de inval werden de broer van parlementariër Ahmed al-Awlani en vijf van zijn bodyguards gedood.

De sunnitische Al-Awlani, die namens de coalitie Iraqiya in het parlement zit, is opgepakt op beschuldiging van ‘terrorisme’. De parlementariër heeft de afgelopen tijd demonstraties tegen de shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki gesteund.

De Iraakse politie stelt dat de bodyguards van Al-Awlani het vuur openden toen de soldaten bij zijn woning arriveerden om hem te arresteren. Bij het vuurgevecht dat vervolgens uitbrak raakten volgens een Iraakse functionaris achttien mensen gewond. Onder de doden die zouden zijn gevallen is volgens een politiebron van de BBC ook de zus van Al-Awlani.

Dodelijkste jaar in Irak sinds 2008

De arrestatie van Al-Awlani komt op het moment dat Irak het ergste sektarische geweld in jaren meemaakt. Dit jaar vielen er bij gevechten tussen sunnieten en shi’ieten meer dan 8000 doden, wat 2013 het dodelijkste jaar in Irak maakt sinds 2008. De VN hebben de Iraakse leiders opgeroepen meer samen te werken om verder bloedvergieten te voorkomen.

Groepen sunnieten, die in Irak de minderheid vormen maar onder Saddam Hussein alle macht hadden, hebben de afgelopen tijd bij demonstraties het aftreden van premier Al-Maliki geëist. Hij wordt beschuldigd van het discrimineren van de sunnieten. Om de minderheid tegemoet te komen heeft de regering-Maliki onder meer een aantal sunnitische gevangenen vrijgelaten, maar het geweld is door de maatregelen niet gestopt.