Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Henk Krol en meer BN’ers duwen verkiezingslijsten

Ondanks dat Henk Krol dit jaar in opspraak raakte, is hij volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer in Eindhoven.
Ondanks dat Henk Krol dit jaar in opspraak raakte, is hij volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer in Eindhoven. Foto ANP / Robin Utrecht

Nu in vrijwel alle gemeenten de kieslijsten van de politieke partijen bekend zijn voor de verkiezingen van 19 maart, wordt duidelijk wie de partijen hebben gestrikt als lijstduwer, een stemmentrekker die de partij wel wil helpen maar niet in de raad wil plaatsnemen. Onder hen zijn weer een aantal bekende namen.

Onder aan de lijst van Ouderen Appèl Eindhoven staat de naam van voormalig 50 Plus-leider Henk Krol. Dat Krol in oktober moest aftreden als leider van 50 Plus nadat bekend was geworden dat hij tekortschoot bij de pensioenafdracht van zijn personeel, is volgens Dré Rennenberg van de lokale partij geen bezwaar. “Henk is nog altijd hartstikke populair.” En het motto van de partij dan? “Ons motto ‘Eerlijk en betrouwbaar heeft een naam’, dat slaat op mij. Niet op Henk.”

Bekend is de truc om bekende landelijke kopstukken in te zetten als lijstduwer. Zo staat PvdA-voorzitter Hans Spekman nu op de lijst in Utrecht en duwen de VVD-Kamerleden Betty de Boer (Groningen) en Ard van der Steur (Teylingen) de lijst in hun woonplaats.

Onduidelijk of oud-voetballer Hofland beschikbaar is

Opvallender is de naam van collega-liberaal op plaats zes van de lijst in het Limburgse Brunssum: voormalig Feyenoord-verdediger Kevin Hofland. Of de voormalig international ook beschikbaar is voor de gemeenteraad, kan plaatsvervangend voorzitter Marijke Nijkerken niet zeggen. “Oh, daar durf ik niets over te zeggen. Dan moet u bij onze woordvoerder zijn.”

Het CDA in Zoetermeer pronkt met Jan Slagter, de voorzitter van ouderenomroep MAX. In Tilburg hopen de christen-democraten op oud-onderwijsbestuurder Marcel Wintels. De huidig voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU deed in 2012 een poging landelijk CDA-lijsttrekker te worden. Een strijd die hij verloor van Sybrand van Haersma Buma.