Grootste bevolkingsgroep Ethiopië wil boycot Heineken

Heineken dreigt in Ethiopië in een lokale politieke controverse verzeild te raken.
Heineken dreigt in Ethiopië in een lokale politieke controverse verzeild te raken. Foto ANP / Marco de Swart

Bierbrouwer Heineken ligt onder vuur in Ethiopië. Een actiegroep van Oromo’s, de grootste bevolkingsgroep in het Oost-Afrikaanse land, roept op tot een boycot van het bier van Bedele Brewery, een dochter van Heineken. Binnen enkele dagen kreeg hun campagne meer dan 18.000 volgers op Facebook en Twitter.

Aanleiding voor de actie is het besluit van Heineken/Bedele om een tournee te sponsoren van zanger Tewodros Kassahun, beter bekend als Teddy Afro. Die heeft in een recent interview zijn bewondering uitgesproken voor de negentiende-eeuwse keizer Menelik II. Diens inspanningen om Ethiopië te verenigen, of, zoals critici zeggen, met geweld te onderwerpen, bestempelde Teddy Afro als “een heilige oorlog”. Volgens de Oromo’s die nu in actie zijn gekomen, was Menelik ‘een Ethiopische Hitler’ wiens hardhandige optreden miljoenen Oromo’s het leven kostte.

Heineken betreurt de ontstane controverse. “We zien op dit moment echter geen aanleiding om onze sponsorplannen te wijzigen”, zei een woordvoerder gisteren. Heineken is sinds twee jaar actief in Ethiopië en bouwt er een derde brouwerij.