Groot op de voorpagina

Woensdagochtend 21 augustus, zo’n twee uur voor onze deadline. De Syrische oppositie stuurde foto na foto de wereld in. Dode mensen, zonder wonden, hun gezichten sereen. Wat zagen we hier? Volgens de oppositie was dit een gifgasaanval in Damascus, maar konden we ze geloven? Waarom zou president Assad dit doen? We bleven twijfelen. Onze oud-correspondent in Damascus Maarten Zeegers belde geëmotioneerd op: zijn vrienden daar spraken van honderden doden. Toen kwam deze foto binnen. De eerste van persbureau Reuters, zei chef Fotoredactie Evert Hermans: een onafhankelijke bron! De fotoredactie belde er achteraan: was hij echt vandaag gemaakt? Hoe goed kenden ze de fotograaf? Dankzij dit speurwerk durfden we het aan om groot op de voorpagina te zetten: gifaanval in Damascus. Tekst Elske Schouten, chef Buitenland / Foto Reuters, Bassam Khabieh