Griepje met gevolgen voor Ter Mors

Shorttrackster Jorien ter Mors wil ook op de langebaan rijden in Sotsji. Maar het ticket op de drie kilometer liep ze mis.

Jorien ter Mors vocht tegen de vermoeidheid tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. „Ik heb nog nooit zo’n zware drie kilometer gereden.”
Jorien ter Mors vocht tegen de vermoeidheid tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. „Ik heb nog nooit zo’n zware drie kilometer gereden.” Foto ANP

Ze had het een jaar van tevoren allemaal al uitgedokterd. En het zou precies passen, haar ambitieuze olympische programma in Sotsji: van de shorttrackhal oversteken naar de langebaan even verderop in het Olympisch Park, en snel weer terug naar haar vertrouwde ijsbaantje van 111 meter. Maar één ding had Jorien ter Mors in haar minutieuze voorbereiding op de Winterspelen niet ingecalculeerd: dat ze een week voor het nationale kwalificatietoernooi zou worden overmeesterd door de griep.

Vrijdagavond, in Thialf, werd de Twentse alleskunner ruw gewekt uit haar olympische droom: daarin wordt zij de eerste Nederlandse sporter die tijdens de Spelen aan twee verschillende disciplines meedoet. Voor vier shorttracknummers had Ter Mors zich al gekwalificeerd; deze week moesten daar op de 400-meterbaan in Heerenveen nog drie afstanden aan worden toegevoegd. Maar na een ziekbed van vijf dagen, vorige week, duurde haar drie kilometer, een afstand waarop ze zich met de wereldtop kan meten, „zeshonderd meter te lang”, zoals haar volgelopen benen haar nadrukkelijk lieten voelen.

Haar lijdensweg eindigde op een zevende plaats in het klassement, bijna zes seconden langzamer dan winnares Ireen Wüst, die ze onder betere fysieke omstandigheden al eens te snel af was. „Ik heb nog nooit zo’n zware drie kilometer gereden”, sprak Ter Mors na afloop. „Mijn lichaam herstelt net niet zo snel als normaal. Het is gewoon leeg. Die griep van vorige week heeft zeker niet meegeholpen.”

Haar kansen om in februari in de Russische badplaats alsnog uit te komen op de langebaan zijn nog niet verkeken: zondag heeft ze nog een mogelijkheid op de 1.500 meter, waarop ze onlangs tijdens een wereldbekerwedstrijd in Berlijn een wereldtijd reed in de B-groep. De vraag is vooral of ze zondag wél voldoende is hersteld voor een nieuwe aanslag op haar lijf. „Ze zal haar rust hard nodig hebben”, zei haar coach Jeroen Otter voorzichtig. En Ter Mors zelf: „Het zal wel moeten. Ik wil dat ticket binnenhalen.”

Otter denkt niet dat zijn kopvrouw – ook als shorttrackster heeft Ter Mors medaillekansen – het afgelopen jaar een te zware route heeft uitgestippeld naar Sotsji. De laatste maanden reed ze als shorttrackster al een aantal zware wereldbekerwedstrijden, om zo veel mogelijk startplaatsen binnen te slepen. Die missie slaagde, maar bij de laatste wedstrijd, in november in het Russische Kolomna, openbaarden zich de eerste griepverschijnselen. Otter: „Daar begon ze al te snotteren. Natuurlijk denk ik er ook weleens aan of het te zwaar is voor Jorien. Maar inspanningen als deze doen we bij wijze van spreken een paar keer per week in de training. Als je fysiek sterk bent, moet dit geen probleem zijn.”

Ter Mors (24), die de langebaan aanvankelijk vooral zag als een nuttige training voor het shorttrack, baarde vorig jaar opzien toen zij tijdens zo’n ‘trainingstoernooi’ nationaal kampioene allround werd, vóór wereldkampioene allround Ireen Wüst.

Wüst, die een ruim een maand voor de Spelen al in topvorm lijkt getuige haar 3.59,45 van vrijdagavond – de tweede tijd ooit op een laaglandbaan – vond het „best wel balen” dat Ter Mors voor de Spelen in de wachtkamer moet plaatsnemen. Ter Mors is op de langebaan een belangrijke rol toegedicht op de ploegachtervolging. Maar om te mogen starten op dat nummer zal Ter Mors zich zondag op de 1.500 meter eerst zelf moeten plaatsen voor Sotsji.

Overigens is de kans groot dat de drie kilometer van vrijdagavond nog een staartje krijgt. Nog onfortuinlijker dan Ter Mors was Yvonne Nauta, die met een verschil van 0,03 seconde als vierde eindigde, terwijl er slechts drie startbewijzen te vergeven zijn. Nauta werd in haar rit tegen Linda de Vries gehinderd op de kruising, waardoor ze vele tienden van een seconde verloor. De Vries werd gediskwalificeerd, maar dat hielp Nauta niet aan een snellere tijd. „Het was alsof ik in een slechte film terecht was gekomen. Ik kon geen kant meer op”, zei ze.

Mogelijk ziet de schaatsbond een oplossing in een skate-off in januari, zoals in het verleden wel gebeurde bij calamiteiten. En als die extra drie kilometer toch gereden wordt, zou de KNSB er verstandig aan doen ook Ter Mors nog eens naar de start te roepen.