Gouverner, c’est pleuvoir

Het was weer niet het jaar van François Hollande. Hij begon daadkrachtig, met een militaire interventie. Frankrijk, de wereld, iedereen schaarde zich achter hem. Maar met een volgende massademonstratie tegen het homohuwelijk was Mali alweer vergeten. De hervorming van het huwelijk was voor Franse begrippen geen geringe revolutie, maar krediet kreeg hij er niet voor. C’est l’économie, idiot: kijk beter naar Duitsland, zeggen zijn tegenstanders. Daar weten ze wat hervormen is. Maar Frankrijk kijkt altijd al naar Duitsland. Daar gaat het beter. De regen, die werd een symbool. Waar Hollande kwam, daar kwam het in bakken naar beneden. Gouverner c’est prevoir: regeren is vooruitzien. ‘Gouverner, c’est pleuvoir’, maakte Hollande ervan. Regeren, dat is regenen. Tekst Peter Vermaas, correspondent Frankrijk / Foto AP, Jacques Brinon