Een onvolledig verhaal van 2013

Honderd foto’s per dag, denkt hij. Even moest hij rekenen. Maar toen wist de chef van de fotoredactie van deze krant het: elke dag plaatsen we ongeveer honderd foto’s in de krant. Het voorbije jaar waren dat er dus weer ruim dertigduizend. Daaruit selecteerden we er voor deze eindejaarsbijlage welgeteld 52. Aan evenveel redacteuren vroegen we om hún foto van het jaar te kiezen.

Het resultaat daarvan werd een indrukwekkende mozaïek van beelden en emoties. Er is het verdriet van een man bij het lijkje van een kind in Syrië, de verstilde pijn van het echtpaar in de ingestorte fabriek van Bangladesh, de uitdagende blik in de ogen van kandidaat Peer Steinbrück, de liefde in het gebaar van de oude man bij het ziektebed van zijn vrouw, de paniek bij de schietpartij in het winkelcentrum Westgate, de trots in de ogen van Marianne Vos die net een wereldtitel heeft behaald.

De bijlage werd ook een kleine optocht van mensen die dit jaar hebben kleur gegeven. Rabobank-baas Piet Moerland, die zijn bank zware averij zag oplopen. De burgemeester van Toronto, die zijn geloofwaardigheid kwijtspeelde. Hollande en Merkel die het Europese schip proberen drijvend te houden. Oud-neuroloog Jansen die de geloofwaardigheid van de geneeskunde een knauw gaf. Moszkowicz die van het tableau werd geschrapt in een poging om de geloofwaardigheid van justitie net niet verder aan te tasten. Edward Snowden, door wie we gingen beseffen dat privacy niet langer bestaat. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Deze fotoselectie vertelt per definitie het onvolledige verhaal van 2013. Laat dit verhaal vooral een eerbetoon zijn aan de documentairefotografie. Aan die honderdduizenden fotografen in ons land en wereldwijd die, soms beter en treffender dan schrijvende journalisten kunnen, de waarheid en emotie proberen vast te leggen.

Peter Vandermeersch

Hoofdredacteur NRC Handelsblad