Dicht op de huid van terreur

Wat opviel bij de aanval in het winkelcentrum Westgate in Nairobi was de kwaliteit van de beelden. We zijn tegenwoordig gewend dat snel de eerste schokkerige onscherpe beelden van mobiele telefoons beschikbaar zijn. Op 21 september waren twee ervaren oorlogsfotografen in de hoofdstad van Kenia. Naast Tyler Hicks van The New York Times was ook Goran Tomasevic daar, de pas benoemde chef Oost-Afrika van persbureau Reuters. Hij zag de eerste lijken op het parkeerterrein. Hij ging naar binnen met de eerste agenten. Hij was getuige van gevechten. We zien lichamen liggen in het winkelcentrum en evacuatie van bezoekers waar de angst van de gezichten is af te lezen. De aanwezigheid van twee professionele fotografen resulteerde in een aangrijpende reportage dicht op de huid van terreur. Tekst Arjan de Jongh, vormgeving en techniek nrc.nl / Foto Reuters, Goran Tomasevic