Demasqué van Rabobank De lavendel bloeit nu weer

Piet Moerland op 28 oktober. De Rabobank-topman heeft zojuist bekendgemaakt dat hij per direct aftreedt. Dit naar aanleiding van het Libor-fraudeschandaal. Voor mij is dit het meest cruciale moment in de Nederlandse bankenwereld van 2013. Het was de demasqué van Rabobank, ooit de brave Hendrik onder de banken, maar een bank die zich dus net zo schuldig bleek te maken aan pervers gedrag als alle andere. Moerland zelf lijkt aangeslagen, alsof hij zelf net zo geschokt is dat zijn Rabobank-bankiers zulke verderfelijke dingen konden doen. Tegelijkertijd gaat het, zo blijkt later, om praktijken die jarenlang vanuit Utrecht gebeurden. Pal onder de neus van de directie. Moerland zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar hij zou een half jaar later toch al met pensioen gaan.

Tekst Chris Hensen, redacteur Economie / Screenshot www.Rabobank.com