De poortwachter van Tacloban

Dit lijk ken ik. De eerste keer dat ik haar zag, was ze in drie doeken gewikkeld. Groen rond haar hoofd, paars rond haar lichaam en roze om haar benen. Haar voeten staken er bloot uit. Het leken mij kleine gerimpelde vrouwenvoetjes, maar na een paar dagen in de hitte, zon en regen is dat moeilijk inschatten. Ze was voor mij de poortwachter van Tacloban, de eerste dode die ik tegenkwam aan de rand van het Filippijnse provinciestadje dat in november werd verwoest door tyfoon Haiyan. Hoe dichter bij de kust, hoe meer lijken langs de kant van de weg. Voor de wind en de metershoge vloedgolven kon Tacloban zich druk maken om stadsmarketing. Nu betekent vooruitgang een luchtdichte lijkzak van het Rode Kruis. Tekst Melle Garschagen, correspondent Zuidoost-Azië / Foto AP, Wong Maye-E