De paniek na een traangasaanval

Exact twee jaar na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak was het weer onrustig in de straten van de hoofdstad Kaïro. De volkswoede richtte zich dit keer tegen de – democratisch gekozen – moslimbroederschapregering van president Mohammed Morsi. Deze foto, van Reuters-fotograaf Mohamed Abd El Ghany, die op de voorpagina van de krant van 25 januari stond, toonde wat mij betreft de paniek na een traangasaanval.

Met in het midden, als enige scherpe element in de foto, het verstilde lichaam van een kind. In juli dit jaar werd Morsi afgezet door het leger, in een mede door het Westen gedoogde coup. Egypte is, na de aanvankelijke euforie van de Arabische Lente bijna drie jaar geleden, nog heel ver weg van een goed functionerende democratie. Tekst Egbert Kalse, adjunct-hoofdredacteur / Foto Reuters, Mohamed Abd El Ghany