Champagne niet, Champagne wel

Van Champagne weten we dat van de dik 2,5 miljoen flessen die er jaarlijks in Nederland worden geconsumeerd om en nabij de 95 procent geopend wordt in de laatste week van het jaar. Het zal in 2013 niet anders zijn. In de strijd om wie er de meeste aan ons kan slijten, belooft het vuurwerk te worden tussen de twee Duitse deep discounters Lidl en Aldi. Laatstgenoemde biedt zijn Comte de Brismand Brut Reserve aan voor € 11,99. (‘Goedkoopste van Nederland’).

Wie zijn siervuurpijlen daarentegen vanuit een veel mooiere fles wenst te lanceren, kiest voor Bissinger Premium Cuvée Brut van Lidl (‘Knalprijs! Tijdelijk € 14,99 i.p.v. € 19,99’).

Dan weet het hoofd artillerie van Oud & Nieuw zich bovendien gesterkt door de wetenschap dat de inhoud door VARA’s Kassa als ‘beste getest’ is, lees ik op de site Beste Goedkope Champagne.

Close reading van de site - het kan, nu ik het licht in beide ogen nog heb – toont echter kleine lettertjes die aangeven dat het hier de uitslag van een test uit 2008 betreft. Maar enfin, ook de Aldi Champagne tooit zich met vergeelde medailles: zilver van IWSC (International Wine & Spirit Competition) en ‘aanbevolen’ door Decanter, maar beide stammend uit 2009.

Kunnen we nu met dit duo Champagnes  afscheid nemen van 2013 zonder de smaakpapillen al te veel te schofferen?

Wie niet al te vaak Champagne drinkt (een specificatie die volgens Drinks Slijtersvakblad beslist van toepassing is voor de gemiddelde Nederlander, met een consumptie van 0,02 liter per jaar, tien keer minder dan Prosecco), zal beide als prima ervaren.

Ze schuimen wat, zijn mild-zurig en lang niet zo verschrikkelijk als verschillende twitteraars al oordeelden, voordat ze er ook maar een van  geproefd hadden: ‘Lidl verknalt de Champagne markt met die troep. Zo gaan we natuurlijk nooit kwaliteit drinken!’

Ik vraag me dat af: de eerste kennismaking van de wijndrinker in mij was met Pinard, de budget-budget-budget huiswijn in literpakken van Albert Heijn. Enfin.

Maar ga ik ze zelf kopen om op een budget-budget-budget wijze het jaar uit te luiden?

Nee. Eenvoudige Champagnes of niet, ik vind de Brisand en de Bissinger eenvoudigweg niet lekker genoeg.

Indirect plaatst Beste Goedkope Champagne op de site bovendien nog een fikse vuurwerkbom onder de aanbiedingen van Aldi en Lidl.

Onder het kopje: ‘Weetje: proef je verschil met dure Champagnes?’ lees ik: ‘Onderzoek toont aan dat slechts een zeer beperkt aantal mensen het verschil proeft tussen hele dure en goedkopere Champagne. Het komt regelmatig voor dat de goedkope Champagnes prijzen winnen. Vaak smaakt een fles van 30 euro- ook volgens experts - beter dan flessen die 30 keer zo duur zijn.’

Kijk aan: maar we moeten dus in ieder geval tenminste wel € 30,00 euro uitgeven, en geen € 11,99 of  € 14,99.

Nu was ik overigens niet van plan om die 30 x 30 = 900 euro  te spenderen, maar ik ben wel nog aan het dubben. Of ik € 42,50 uitgeef bij De Gouden Ton aan Billecart Salmon Brut Réserve die hier al jaren de huis-Champagne is.

Of dat ik toch € 45,00 besteed bij Bosman Wijnkopers aan de Brut Premier Cru ‘Les Chèvres Pierreuses’ uit Cumières van het biologisch-dynamisch werkende Leclerc Briant, een Champagne die zich presenteert via een grote vorm van beschaving.

Misschien proef ik ze voor de 31e beide nog even aandachtig door. Daarmee gaat in ieder geval het nationaal Champagne-consumptiegemiddelde van dit jaar nog ietsjes omhoog.