Boer dicht bij Spelen na winst op 500 meter

Margot Boer heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de eerste 500 meter gewonnen. Met een tijd van 37,64 seconden stak de 28-jarige schaatsster met kop en schouders boven de rest uit. Aan het eind van de middag wordt na de tweede 500 meter het definitieve klassement opgemaakt.

Margot Boer vanmiddag in actie op de eerste 500 meter tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf.
Margot Boer vanmiddag in actie op de eerste 500 meter tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf. Foto ANP / Vincent Jannink

Margot Boer is zo goed als zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van Sotsji. De 28-jarige schaatsster was vanmiddag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen een klasse apart op de 500 meter. Na de eerste omloop in een tijd van 37,64 gewonnen te hebben, stak ze er ook in de tweede race met kop en schouders bovenuit: 37,68.

De reactie van Boer na haar eerste overwinning vandaag:

Laurine van Riessen bleef met tijden van 38,32 en 38,23 nog het dichtst bij de schaatsster van Team Liga in de buurt. Thijsje Oenema en Annette Gerritsen kwamen in de tweede omloop beiden tot een tijd van 38,52 seconden en eindigden daarmee respectievelijk als derde en vierde.

Omdat de kansen op olympische medailles voor de Nederlandse schaatssters op de 500 meter laag worden ingeschat, neemt de afstand geen prominente plaats in op de prestatiematrix van de KNSB. Boer staat met haar overwinning tiende op de lijst. Voor Van Riessen (vijftiende), Oenema (zeventiende) en Gerritsen (achttiende) is plaatsing hoogst onzeker.

Boer eindigde donderdag op de 1000 meter op de vierde plaats. Als ze zich definitief plaatst voor Sotsji, mag ze daar ook op die afstand in actie komen. In totaal mogen er zowel bij de mannen als de vrouwen tien schaatsers mee naar de Olympische Spelen.
(Novum)