Beatboxen kan geen kwaad, dus waarom niet vroeg beginnen

Zingen, zo heeft de wetenschap eerder aangetoond, kan behoorlijk schadelijk zijn voor de stembanden. De aanname dat beatboxen zeker net zo slecht is, is vandaag ontkracht. Kortom: tijd voor een schattig beatbox-filmpje.

Stemexpert Steven Sims van The University of Illinois Hospital & Health Sciences System> onderzocht de fysieke gevolgen van beatboxen, ofwel drummen met de mond, ook wel ‘vocale percussie‘ genoemd. Dat deed hij met een hele kleine endoscoop en een camera die de bewegingen van de stembanden registreerden.

De slijtage blijkt minimaal

Sims heeft zijn bevindingen afgelopen week gepubliceerd en The Economic Times vatte deze vandaag als volgt samen: beatboxers gebruiken de stembanden in hun geheel, en voor alle delen van de stembanden geldt dat de slijtage minimaal is. Er is tijdens het beatboxen altijd een ruimte open tussen de twee stembanden, anders gezegd: de glottis is altijd open. En dat betekent volgens Sims dat de stembanden zelfs beschermd worden tegen slijtage.

Beatboxen is dus een stuk minder slecht voor de stembanden dan zingen. Een leuk weetje op de dag dat het volgende korte, vermakelijke filmpje viral is gegaan: een beatboxer laat zien wat hij in huis heeft met zijn kleine nichtje in de arm. En haar bijdrage heeft dit filmpje binnen twee dagen ruim drie miljoen kliks opgeleverd: