Aanhoudingen bij demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag

Bij een demonstratie tegen politiegeweld zijn vanmiddag in Den Haag enkele demonstranten aangehouden voor geweld tegen politieagenten. Aanleiding voor de demonstratie is de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor.

Station Hollands Spoor, vorig jaar december, drie dagen nadat de 17-jarige Rishi werd doodgeschoten door een politieman.
Station Hollands Spoor, vorig jaar december, drie dagen nadat de 17-jarige Rishi werd doodgeschoten door een politieman. Foto ANP / Phil Nijhuis

Bij een demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag zijn vanmiddag enkele demonstranten aangehouden voor geweld tegen politieagenten. Aanleiding voor de demonstratie is de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor.

De demonstranten sloegen volgens de politie met stokken in op agenten. De politie vindt het ‘bijzonder’ dat mensen die demonstreren tegen politiegeweld, zelf geweld gebruiken tegen agenten. “Ontoelaatbaar”, twittert de politie.

Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag 2/2 #Demonstratie #DenHaag was oa tegen politiegeweld. Bijzonder dat dan de demonstranten met stokken inslaan op agenten. #ontoelaatbaar.

De demonstratie begon op het Spui, en verplaatste zich in de richting van station Hollands Spoor. Er deden zo’n vijftig mensen mee. Ze maakten zich boos over ‘racistisch politiegeweld’ en vinden dat de agent die Rishi neerschoot in de cel thuishoort. Ook eisten ze het vertrek van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

Ook vorig jaar werd er door ongeveer tweehonderd mensen gedemonstreerd tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van Rishi. De agent schoot Rishi Chandrikasing op 24 november in de hals. NS-personeel had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had, omdat hij daarmee zou hebben gedreigd. Later bleek dat hij ongewapend was. Onze correspondent in Den Haag Christiaan Pelgrim sprak eerder deze maand na een zwaarbeveiligde rechtszitting met een vriend van Rishi.

“Hij was gewoon dronken. Natuurlijk is dat niet goed, maar `dan weet je niet wat je doet. Ik heb hem nog nooit zoiets zien doen.”

De NOS maakte een reconstructie van wat er de bewuste avond op Holland Spoor is gebeurd: