Net gemist 28/12

Deze week onder meer: De Heineken ontvoering en de beste longreads van 2013 Wat Hoe je onschuldige smartphone bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst Tijd 20 minuten Ton Siedsma stelde zijn leven aan De Correspondent beschikbaar. Zijn metadata, welteverstaan. Aan de hand van zijn digitale voetafdruk reconstrueerde redacteur Dimitri Tokmetzis samen met

Deze week onder meer: De Heineken ontvoering en de beste longreads van 2013

Wat Hoe je onschuldige smartphone bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst
Tijd 20 minuten

Ton Siedsma stelde zijn leven aan De Correspondent beschikbaar. Zijn metadata, welteverstaan. Aan de hand van zijn digitale voetafdruk reconstrueerde redacteur Dimitri Tokmetzis samen met experts wie Siedsma is. Het levert een fascinerend stuk op. Siedsma houdt van Scandinavische thrillers en bekeek een video van Rick Astley. Relatief onschuldig, maar dit is slechts het begin van wat je allemaal over iemand te weten komt.

Wat De Heineken ontvoering
Tijd 115 minuten

Het is dertig jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden ontvoerd. Toen De Heineken ontvoering uitkwam werd de film overschaduwd door ophef rond ontvoerder Willem Holleeder, die een kortgeding aanspande. Zonde, want het is een bijzondere film. Naast het mooie spel van Rutger Hauer zijn het de zeer geloofwaardige zware jongens, die de film bijzonder maken. Kleding, haardracht, brillen; het oogt allemaal perfect.

Wat Dag meneer De Vries
Tijd 6 minuten

De animatiefilm over de 93-jarige meneer de Vries is het afgelopen jaar al op veel filmfestivals gedraaid, maar is sinds een paar dagen ook online te zien. Meneer de Vries slijt zijn laatste dagen in zijn houten huisje in Waterland. Tot een onverwachte boodschapper op zijn stoep staat. Meneer De Vries krijgt een pakketje met daarin zijn oude Friese doorlopers. Gemaakt door Huub Kistemaker en geregisseerd door Mascha Halberstad.

Wat Mark vs. Rita (2)
Tijd 40 minuten

De VVD ging nog net niet ten onder aan de keiharde strijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk om het lijsttrekkerschap van de partij in 2006. Eenmaal beslecht  – Rutte won, tegen de verwachtingen in – was de oorlog nog lang niet voorbij, blijkt uit deel 2 van deze AVRO-documentaire. Rita voerde bij de verkiezingen gewoon campagne voor zichzelf.

Wat Beste longreads van 2013
Tijd 251 minuten

Nrc.nl tipte het afgelopen jaar bijzondere online longreads. Uit die 130 lange verhalen koos de redactie de vijf beste artikelen van 2013. Lees op de website onder andere over de grillen van Lindsay Lohan, over een vader-en-zoon-  tripje naar festival Burning Man, over een loodzware sledehondentocht door Alaska  en over de geldproblemen van de man die Bin Laden doodschoot.

Wat 13 bijzondere doden

Er gingen dit jaar tientallen miljoenen mensen dood. Daar zat een aantal iconen tussen. De redactie van nrc.nl lichtte er 13 uit en selecteerde iconische momenten uit hun leven. Een docu over Hugo Chávez, het laatste interview met J.L. Heldring, whizzkid Aaron Swartz die inbreekt in MIT, Sopranos-acteur James Gandolfini die bijna verlegen een award in ontvangst neemt, Margaret Thatcher die tekeer gaat tegen het parlement. Bijzondere momenten uit bijzondere levens.

Wat De tien beste doelpunten van 2013
Tijd  10 minuten

De redactie van nrc.nl verzamelde de mooiste doelpunten van 2013. Met onder meer: Nemanja Matic (Benfica) tegen FC Porto (13 januari) en Gonzalo Higuaín (Real Madrid) tegen Levante (6 april).