Zware explosie in Beiroet - zeker vijf doden, onder wie oud-minister

Bij een aanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn vanochtend vijf doden gevallen. Een van de slachtoffers is oud-minister van Financiën Mohammad Shattah, meldt persbureau Reuters op gezag van veiligheidsdiensten.

De brandweer en het leger zijn aan het werk op de plek waar een auto ontplofte. Reuters/ Steve Crisp

Bij een aanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn vanochtend vijf doden gevallen. Een van de dodelijke slachtoffers is oud-minister van Financiën Mohammad Shattah, meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen bij de hulpdiensten. Vijftig mensen raakten gewond.

Shattah was ambassadeur in de Verenigde Staten en was een vertrouweling van Saad Hariri. De sunnitische politicus is een fel tegenstander van het Syrische regime. Shattah was onderweg naar het huis van Hariri, waar om 9.30 uur de ‘14 maart’-beweging zou samenkomen. Hariri zelf is niet in het land, meldt persbureau AFP.

Twitter avatar MTVEnglishNews MTV English News Former Finance Minister Mohammad Shatah was killed in Beirut car bomb

Op Twitter verschenen al snel foto’s van de rook die boven de stad uitsteeg.

Twitter avatar habib_b Habib Battah Smoke seen from several miles away. #Beirut #explosion http://t.co/L0MCY3rZ72
Twitter avatar yesimcf Yesim Comert OTV shows casualties carried to ambulances, lying on the street. Debris, fire, smoke everywhere #explosion #Beirut http://t.co/TtOBhbW5R8

Beiroet werd afgelopen zomer getroffen door een paar aanslagen, die vooral gericht waren tegen de shi’itische beweging Hezbollah. Er wordt al langere tijd gevreesd dat de burgeroorlog in Syrië overslaat naar het politiek instabiele Libanon.

De laatste tweet die Shattah de wereld in stuurde, ging over Hezbollah:

Twitter avatar mohamad_chatah Mohamad B Chatah #Hezbollah is pressing hard to be granted similar powers in security & foreign policy matters that Syria exercised in Lebanon for 15 yrs.

Onze correspondent Gert van Langendonck schrijft dat de situatie in Libanon “onlosmakelijk verbonden” is met Syrië.

Maar deze aanslag lijkt eerder te passen in de reeks politieke aanslagen tegen anti-Syrische politici die Libanon teisteren sinds 2005 dan in de huidige oorlog in Syrië.

In 2005 werd oud-premier Rafic Hariri gedood bij een enorme bomaanslag in het centrum van Beiroet. Hariri was een miljardair-zakenman en een politicus die fel gekant was tegen de toenmalige bezetting van Libanon door Syrië.

Op 16 januari moet het proces over de moord op Hariri van start gaan voor een speciaal internationaal tribunaal.

Daar waar de schuld eerst bij Syrië werd gelegd, staan nu vier leden van Hezbollah, terecht.

Via de NOS zijn de eerste beelden te zien van na de aanslag:

Libanon is vijftien jaar bezet geweest door Syrische troepen, maar na de verontwaardiging over de moord op Hariri leidde de zogenaamde Cederrevolutie van 2005 tot hun vertrek. Dat betekende echter niet het einde van de Syrische inmenging in Libanon, legt Van Langendonck uit.

Syrië is de Libanese politiek altijd blijven domineren: het land is verdeeld in een anti-Syrisch kamp (de sunnieten en een deel van de christenen) en een pro-Syrisch kamp (de shi’ieten en een deel van de christenen).

De huidige oorlog in Syrië heeft die tegenstelling nog verhevigd. Hezbollah, de gewapende sjiitische groep, vecht mee in Syrië aan de zijde van president Assad; de sunnitische rebellen in Syrië gebruiken delen van Libanon als uitvalsbasis.

Voor Hezbollah zou de val van het regime in Damascus het verlies van zijn voornaamste bondgenoot betekenen. Sommige sunnieten in Libanon hopen dan weer dat een sunnitische overwinning in Syrië het machtsevenwicht in Libanon kan doen omslaan in het nadeel van Hezbollah en de sjiieten.

Het conflict heeft ook een regionaal aspect. De sunnieten in Libanon worden gesteund door Saoedi-Arabie terwijl de sjiieten door Iran worden geholpen.

Shattah was een adviseur van Saad Hariri, de zoon van de vermoorde Rafic Hariri en de voornaamste sunnitische politicus. Saad Hariri zelf heeft zich sinds 2011 niet meer in Libanon vertoond uit angst voor een aanslag. Sinds de moord op Hariri zijn tal van Libanese politici en mediafiguren vermoord die bekend stonden als tegenstanders van Syrië alsook politiemensen die betrokken waren bij het onderzoek naar de moord op Hariri.

    • Laura Klompenhouwer