Startbewijs Sotsji voor Wüst, De Jong, Van der Weijden en broers Mulder

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden schaatsen namens Nederland de 3000 meter op de Olympische Spelen in Sotsji. Ze eindigden vrijdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen op het podium en dwongen daarmee rechtstreekse kwalificatie af.

Antoinette de Jong wordt gefeliciteerd door haar coach Erik Bouwman na afloop van de 3000 meter. Foto ANP / Vincent Jannink

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden schaatsen namens Nederland de 3000 meter op de Olympische Spelen in Sotsji. Bij de mannen plaatsten Michel en Ronald Mulder zich voor de 500 meter.

Wüst, De Jong en Van der Weijden pakken ticket op 3.000 meter

Op de 3.000 meter ging de winst in 3.59,45 minuten naar Wüst, die in de slotrit De Jong ruim voorbleef: 4:03,56. Van der Weijden werd derde in 4.03,70. Yvonne Nauta werd op op drie honderdsten van een seconde vierde, nadat ze in de wissel werd gehinderd door Linda de Vries en moest inhouden. Bekijk hier de samenvatting en daaronder de reactie van Nauta (“Ik word hier gewoon van de baan gereden”):


Grootste tegenvaller was Jorien ter Mors, meldt persbureau Novum in een verslag.

“De shorttrackspecialiste stortte in de slotfase volledig in en kwam niet verder dan de zevende plek. Donderdag was Ter Mors, de verrassing van het voorseizoen, ook al plaatsing op de 1000 meter misgelopen. Wüst was werkelijk een klasse apart. Ze schoot uit de startblokken en gaf haar opponente De Jong geen kans.”

Bekijk hier de reactie van Ter Mors

Broers Mulder winnen op de 500 meter

Michel en Ronald Mulder plaatsten zich op de 500 meter voor Sotsji. De tweelingbroers toonden zich in Heerenveen over twee omlopen de beste op de kortste sprintafstand. Jan Smeekens en Jesper Hospes eindigden als derde en vierde en zitten in de wachtkamer.

Michel Mulder zette in de tweede 500 meter de snelste tijd neer met 34.31 seconden. Het was niet alleen de snelste tijd ooit in Thialf, maar ook een wereldrecord op een laaglandbaan. Ronald eindigde in de tweede omloop als tweede in 34,66. Hij had in de eerste race nog het baanrecord aangescherpt tot 34,59.

Bekijk de reactie van Michel Mulder

Smeekens kwam tijdens de tweede 500 meter tot 34,80 en weet pas na dit weekeinde zeker of hij naar de Spelen mag. Hij staat op de twaalfde plek in de aanwijsvolgorde en is afhankelijk van dubbelingen op hoger ingeschatte afstanden. Datzelfde geldt voor Jesper Hospes, die vijftiende staat op de prestatiematrix.

KNSB werkt met prestatiematrix

De KNSB werkt dit jaar met een zogenoemde prestatiematrix die de olympische startplekken onder een beperkt aantal schaatsers verdeelt. Bij de mannen zijn er achttien startplekken te vergeven op alle afstanden, voor tien schaatsers, en ook bij de vrouwen mogen tien schaatsters mee. Lotte van Beek en Marrit Leenstra waren al zeker van deelname aan de Spelen in Sotsji. Zij deden gisteren op de 1.000 meter goede zaken. Bij de mannen zijn Sven Kramer en Jorrit Bergsma zeker van deelname.

    • Lex Boon