Het is wel onstuimig, maar een vierde storm komt er niet

Garnalenvissers zoeken de veilige haven op.
Garnalenvissers zoeken de veilige haven op. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Het gaat in Nederland niet meer stormen vandaag. Het mag dan wel onstuimig, grijs en regenachtig zijn, maar de windkracht is afgenomen, meldt een woordvoerder van weeronline.nl aan persbureau Novum.

De zwaarste windstoten werden in de vroege ochtend gemeten aan de kust, met windstoten tot 93 kilometer per uur in Zeeland. Als het tot een storm was gekomen, zou het gaan om de vierde storm van het najaar.

Eerder deze week werd op IJmuiden en Texel windkracht 9 gemeten, zodat de derde storm van het seizoen een feit was. Op pakjesavond en eind oktober vonden ook al stormen plaats.

Het stormachtige weer van vandaag komt overgewaaid uit Schotland, waar rekening werd gehouden met orkaankracht 12. Het kwam niet verder dan windkracht 11.

2013 was relatief koud, droog en zonnig

Het KNMI meldt intussen dat 2013 een relatief droog jaar was, meer meer zon dan gemiddeld. December was “zeer zacht en onstuimig”. Dat dit jaar als relatief koud de boeken in gaat, komt vooral door de eerste helft van het jaar. De gemiddelde temperatuur was bij het KNMI in De Bilt 9,8 graden, tegen 10,1 graden normaal.

    • Laura Klompenhouwer