Traangas in Istanbul bij protest corruptieschandaal - ’31 arrestaties’

De Turkse oproerpolitie probeert demonstranten met rubberkogels uit elkaar te drijven.
De Turkse oproerpolitie probeert demonstranten met rubberkogels uit elkaar te drijven. Foto Reuters / Murad Sezer

Het gaat er hard aan toe bij demonstraties in Istanbul tegen de regering. De politie zet traangas, waterkanonnen en rubberkogels in. Sommige demonstranten gooien stenen en rotjes. Aanleiding voor de protesten is het lopende corruptieonderzoek, waarbij ook drie zoons van oud-ministers uit de regering van Erdogan betrokken zouden zijn.

Dat schrijft persbureau AP. Er zijn ook protesten in Izmir en Ankara. Ook daar heeft de politie waterkanonnen ingezet om de menigte uit elkaar te drijven. Er zouden ten minste 31 mensen zijn gearresteerd in Istanbul, onder wie drie advocaten. Ondertussen zijn ook duizenden aanhangers van premier Erdogan op de been om hun steun te betuigen.

‘Onderdeel van samenzwering’

Een Turks gerechtshof blokkeerde vandaag een poging van de regering om de regels rond de start van corruptieonderzoeken te veranderen. Ophef daarover ontstond anderhalve week geleden, toen de politie bij 54 mensen binnenviel, onder wie mensen die nauw gelieerd zijn aan de regering. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor illegale transacties naar Iran en omkoping in de bouwwereld.

Volgens Erdogan is het onderzoek deel van een samenzwering met als doel zijn regering ten val te brengen. Hij heeft echter deze week een deel van zijn regering moeten ontslaan. Tegelijkertijd heeft hij politiemensen van hun post verwijderd en regels veranderd zodat onderzoeken voortaan worden geïnitieerd door de top uit het politie- en justitieapparaat. Volgens critici probeert hij daarmee het onderzoek te reguleren.

De EU riep Turkije als kandidaat-lidstaat vandaag op het onderzoek onpartijdig en transparant te behandelen.