Soldaten uit Tsjaad gedood in CAR

Het geweld tussen christenen en moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek is de afgelopen dagen weer opgelaaid. In de hoofdstad Bangui heeft het Internationale Rode Kruis sinds woensdag ruim veertig lijken geborgen die op straat lagen. Daarnaast zijn op verschillende plekken graven ontdekt met vele tientallen lichamen, sommige in staat van ontbinding. Sommige lichamen vertoonden tekenen van marteling.

Los hiervan werden woensdag in een buitenwijk van Bangui zes Tsjadische militairen gedood, behorende tot de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in het land. De soldaten werden vermoedelijk aangevallen door christelijke milities die Tsjaad beschouwen als partijdig ten gunste van de islamitische zaak.

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek gaat tussen christelijke milities en strijders van de islamitische alliantie Séléka die in maart van dit jaar de macht overnam in Bangui. Christenen maken ongeveer 80 procent uit van de bevolking. Gistermiddag werd in de hoofdstad een aanval uitgevoerd op het onderkomen van Séléka-president Michel Djotodia, vermoedelijk door christelijke milities. Na zware vuurgevechten slaagde het leger er uiteindelijk in de aanval af te slaan, zei een woordvoerder van de president. Ook afgelopen nacht waren nog schoten te horen in Bangui.

Het geweld luwde deze maand na de komst van een Franse interventiemacht. Maar de aanwezigheid van de Franse soldaten en die van militairen uit een aantal Afrikaanse landen lijkt nieuw bloedvergieten niet te kunnen voorkomen. Een woordvoerder van het Rode Kruis zei gisteren dat de 44 lijken die sinds woensdag zijn geborgen waarschijnlijk slechts een fractie betreffen van het totaal aantal doden dat deze week is gevallen in Bangui.

De dood van de Tsjadische vredessoldaten heeft internationaal tot bezorgdheid geleid. De strijders van Séléka werden eerder dit jaar bij hun snelle opmars in de Centraal-Afrikaanse Republiek bijgestaan door huurlingen uit Tsjaad. (AFP,AP)