Regime wil volledig af van Moslimbroeders

De Moslimbroederschap is nu officieel een ‘terroristische organisatie’. Meteen volgde een golf arrestaties.

De Egyptische interim-regering heeft woensdag de Moslimbroederschap officieel bestempeld als een terroristische organisatie. Op lidmaatschap van de fundamentalistische beweging staat voortaan een gevangenisstraf van vijf jaar.

Egypte werd de voorbije dagen opgeschrikt door twee bomaanslagen. Op dinsdag werden 15 mensen gedood bij een aanslag tegen een regeringsgebouw in Mansoura in de Nijldelta. Op donderdag ontplofte een bom in een bus in Kairo. Daarbij vielen vijf gewonden.

De interim-regering gaf geen bewijzen voor haar claim dat de Moslimbroederschap achter de aanslagen zit. De aanslag in Mansoura werd opgeëist door Ansar Beit al-Maqdis, een jihadistische terreurorganisatie met basis in de noordelijke Sinaï die het voorbije jaar meerdere aanslagen heeft gepleegd.

In de Egyptische media en de staatspropaganda wordt de Moslimbroederschap al sinds de afzetting van president Morsi op 3 juli routineus omschreven als een terreurgroep. Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn gedood door de politie, en duizenden zijn gevangen gezet. Tegen de voornaamste leiders lopen processen.

Door de groep als een terroristische organisatie te bestempelen ligt de weg open voor het volledig uitschakelen van de Moslimbroederschap, die zes maanden geleden nog aan de macht was in Egypte. Haar aanhangers kunnen nu vervolgd worden onder artikel 86 van de Egyptische strafwet dat het terrorisme definieert.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken legde gisteren uit wat dit inhoudt. Iedereen die deelneemt aan een betoging van de Moslimbroederschap kan vanaf nu vijf jaar celstraf krijgen. En wie gewoon lid is van de organisatie, haar verbaal of in geschrifte verdedigt, er een officiële positie bekleedt of er financiële of andere bijstand aan verleent, riskeert vijf jaar cel. Leiders van de Moslimbroederschap kunnen levenslange gevangenisstraf of de doodstraf krijgen.

Met het uitvoeren van de maatregel werd niet getalmd: dezelfde dag werden al 38 mensen gearresteerd onder de anti-terreurwetgeving. De krant van de politieke partij van de Moslimbroederschap werd verboden.

De zogeheten seculiere partijen die de interim-regering steunen, zijn allemaal vol lof over de maatregel. Ze hadden hooguit kritiek op het feit dat die niet eerder was genomen.

Wel kwam er kritiek op de publicatie van een lijst van meer duizend niet-gouvernementele organisaties van wie de tegoeden onmiddellijk zijn bevroren onder de anti-terreurwetgeving. Het gaat om organisaties met fundamentalistische inslag die in Egypte ziekenhuizen en weeshuizen uitbaten.

Een van die organisaties is de Egyptische Voedselbank, die zich inzet voor de minstbedeelden. De verontwaardiging daarover was zo groot dat interim-president Adly Mansour persoonlijk tussenbeide kwam om de organisatie van de lijst te schrappen. De maatregel blijft wel van kracht voor de overige niet-gouvernementele organisaties.