Regering Zuid-Soedan belooft een staakt-het-vuren

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (links) aan het woord tijdens het IGAD-overleg.
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (links) aan het woord tijdens het IGAD-overleg. Foto AP

De Zuid-Soedanese regering heeft zich gecommitteerd aan een staakt-het-vuren, meldt het regionale overlegorgaan IGAD. De onderhandelaars dringen er bij oud-vicepresident Riëk Machar op aan om hetzelfde te doen.

IGAD, een samenwerkingsverband van Oost-Afrikaanse landen, wil de strijdende partijen in Zuid-Soedan voor het einde van het jaar om de onderhandelingstafel krijgen. Het bericht komt tegelijkertijd met het nieuws dat aanhangers van Machar zijn verslagen in Malakal, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Opper-Nijl. “Het leger heeft 100 procent van Malakal in handen,” meldt een woordvoerder van het leger aan Reuters. In Malakal werd de afgelopen vier dagen intensief gevochten.


Grotere kaart weergeven

120 duizend mensen op de vlucht

In Zuid-Soedan dreigt een burgeroorlog sinds een vermeende staatsgreep van twee weken geleden. De autoritaire president Salva Kiir beschuldigt oud-vicepresident Machar van de coup. Machar op zijn beurt beschuldig Kiir ervan onder het voorwendsel van een staatsgreep al zijn tegenstanders uit te schakelen. De ruzie heeft geleid tot gevechten op tribale basis binnen het regeringsleger. Na hevige strijd in de hoofdstad Juba breidden de gevechten zich vorige week uit naar andere regio’s, waarbij honderden doden vielen.

De Verenigde Naties maakten vandaag bekend dat er meer dan 120 duizend mensen op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. De helft van de vluchtelingen heeft zijn toevlucht gezocht op VN-bases in het land.

    • Lex Boon