‘Politie gebruikt geregeld gegevens ov-chipkaart’

In- en uitcheckpaaltjes van de NS.
In- en uitcheckpaaltjes van de NS. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Politie en justitie gebruiken geregeld ov-chipkaartgegevens, blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

Een woordvoerder van Translink Systems (TLS), het bedrijf achter de ov-chipkaart, bevestigt dat er meerdere keren per week vertrouwelijke data van klanten wordt vrijgegeven. Dit gebeurt alleen in het geval van vermiste personen en wanneer een officier van justitie gegevens vordert in het kader van strafrechtelijk onderzoek, meldt een woordvoerder aan NRC Handelsblad.

Justitie moet zelf controleren waar klant is geweest

TLS kan zelf niet controleren waar een klant is geweest, zegt de woordvoerder. Het verstrekt de persoonsgegevens en de codes van de in- en uitcheckapparaten. Justitie moet dan zelf bij vervoerders navragen waar die staan.

De chipkaart heeft geen goede naam op het gebied van privacy. Bij de introductie in 2008 kregen vervoerders kritiek van privacywaakhond CBP, omdat ze onder meer te veel persoonsgegevens vastlegden en die te lang bewaarden.

    • Frank Huiskamp