Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Omstreden bezoek van Japanse premier aan tempel Yasukuni

China is woedend, de VS zijn teleurgesteld. Premier Abes bezoek aan een controversiële tempel leidt tot felle reacties.

Op de eerste verjaardag van zijn huidige ambtstermijn heeft de Japanse premier Shinzo Abe gisteren de controversiële tempel Yasukuni in Tokio bezocht en zo de spanningen in Oost-Azië verhoogd. De buurlanden China, Zuid-Korea en Taiwan zien de tempel als een symbool van Japans militarisme. Ze reageerden snel en fel.

Een Chinese regeringswoordvoerder noemde het „bezoek absoluut onaanvaardbaar voor het Chinese volk”. Hij zei dat Abes bezoek „grote schade [toebrengt] aan de gevoelens van Aziaten en een nieuw politiek obstakel voor bilaterale betrekkingen schept. Japan moet de gevolgen hiervan dragen.”

Zelfs bondgenoot VS was niet te spreken over Abes initiatief. „Japan is een gewaardeerde bondgenoot en vriend”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Tokio. „Toch zijn de VS teleurgesteld dat de Japanse leider een actie heeft genomen die de spanningen verergert.”

Abe zelf noemde zijn bezoek aan de tempel een „belofte voor vrede”. Meteen erna zei hij: „Ik ben me ervan bewust dat door misverstanden sommigen een bezoek aan Yasukuni als aanbidding van oorlogsmisdadigers bekritiseren. Maar het is totaal niet mijn bedoeling het Chinese of Zuid-Koreaanse volk te kwetsen.”

Yasukuni vereert de zielen van bijna 2,5 miljoen mensen die gevallen zijn in verschillende oorlogen. In 1978 werden hieraan in het grootste geheim veertien oorlogsmisdadigers toegevoegd. Toen dit een jaar later bekend werd, staakte keizer Hirohito onmiddellijk zijn bezoeken.

Hoewel Japanse premiers bleven komen, protesteerde het buitenland niet. Dit veranderde in 1985, toen premier Yasuhiro Nakasone de tempel bezocht. De Chinese overheid leverde heftige kritiek en Nakasone besloot de tempel niet meer te bezoeken.

Het laatste bezoek van een Japanse premier aan Yasukuni was dat van Junichiro Koizumi in 2006.