Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Musea doen het goed: aantal bezoekers in 2013 fors gestegen

Ondanks de cultuurbezuinigingen doen de Nederlandse musea het goed. Het aantal bezoekers is in 2013 fors gestegen bij veel grotere musea, niet alleen bij de musea zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum die na jarenlange verbouwingen weer open zijn. Dit blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

Lange wachtrijen in het Rijksmuseum.
Lange wachtrijen in het Rijksmuseum. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ondanks de cultuurbezuinigingen doen de Nederlandse musea het goed. Het aantal bezoekers is in 2013 fors gestegen bij veel grotere musea, niet alleen bij de musea zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum die na jarenlange verbouwingen weer open zijn. Dit blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

De grootste vijftien musea trekken dit jaar 9,7 miljoen bezoekers. Dat is 1,7 miljoen meer dan vorig jaar, een stijging van 21 procent. De top-25 trok met 11,9 miljoen 2,1 miljoen meer bezoekers dan in 2012. Ook dat is een stijging van 21 procent.

Vrees voor verdringing door Rijks

In de museale wereld werd gevreesd voor een verdringingseffect, vooral door de zuigkracht van het heropende Rijksmuseum. Maar dat blijkt ongegrond. Maar liefst zestig procent van de bezoekers van het Rijks komt inderdaad uit Nederland, maar dat betekent geenszins dat Nederlanders andere musea niet meer aandoen. Ook musea als Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (50.000 bezoekers meer) en het Haagse Gemeentemuseum zien hun bezoekersaantallen stijgen. Een kleiner museum als het Frans Halsmuseum in Haarlem boekt in zijn jubileumjaar een record, met 195.000 bezoekers.

Vooral Amsterdamse musea profiteren sterk van het aantal toeristen dat op het Rijks afkwam. Het Amsterdam Museum (het voormalige Amsterdams Historisch Museum) kreeg een recordaantal mensen over de vloer, net als een klein museum als Ons’ Lieve Heer op Solder. In de hoofdstad ziet het Scheepvaartmuseum het bezoekersaantal teruglopen.

Cijfers passen in internationale trend

De stijging van de bezoekersaantallen tekenen zich al vijf jaar lang af. De cijfers passen in een internationale trend. Maar anders dan in het buitenland ligt de winst niet in eerste instantie bij de musea van moderne en hedendaagse kunst. Juist cultuurhistorische musea doen het hier goed.

Een aantal musea profiteren van de inhuldiging van Willem Alexander tot koning. De Nieuwe Kerk in Amsterdam trekt dankzij de tentoonstelling ‘De inhuldiging’ bijna 50.000 bezoekers meer dan in 2012, dat ook al een goed jaar voor de tentoonstellingskerk was. Paleis ’t Loo in Apeldoorn boekt met 412.000 bezoekers verreweg het hoogste bezoekersaantal in de laatste vijf jaar. “Dat hebben we vooral te danken”, zegt een museumwoordvoerder: “aan de japon van Máxima, die hier was te bezichtigen.”

* Hermitage Amsterdam rekende in 2012 ook de bezoekers mee die naar de werken uit het Van Gogh Museum gingen kijken, terwijl ze die in het bezoekerscijfer van 2013 niet meerekenden. Netto denkt het museum dat het bezoekersaantal gelijk bleef.