Meldpunt vuurwerkoverlast weer beschikbaar na cyberaanvallen

Een vuurwerkhandel in Rijswijk.
Een vuurwerkhandel in Rijswijk. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is weer bereikbaar. Dat heeft Arno Bonte, initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam, gemeld. De website was sinds woensdagavond uit de lucht vanwege cyberaanvallen. Wie daarachter zat, is nog onbekend.

Bonte meldt volgens persbureau Novum dat de “beveiliging van de site is opgeschroefd” en verwacht dat de problemen voorbij zijn. Mensen die tijdens de kerstdagen vanwege de storing hun klacht niet konden indienen, moeten dat vooral alsnog doen, zegt Bonte.

Tot storing meer klachten dan vorig jaar

Bij het meldpunt zijn momenteel 10.532 klachten binnengekomen, ongeveer evenveel als vorig jaar rond dezelfde datum. Het aantal klachten liep echter tot de cyberaanvallen voor op dat van vorig jaar. Op 23 december, een dag na het openen van het meldpunt, waren er al 5000 klachten binnengekomen. Volgens Bonte was dat twee keer zoveel als vorig jaar.

Het meldpunt, een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties, is tot 4 januari geopend. Daarna worden de klachten gebundeld en aan de Tweede Kamer en aan de burgemeesters van de vijftien gemeenten aangeboden. Het rapport van vorig jaar vind je hier.

Aantal slachtoffers stijgt

Vorig jaar was het meldpunt voor het eerst geopend. De initiatiefnemers vinden dat de overheid nog altijd te weinig doet tegen de overlast van vuurwerk. Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan schade en honderden mensen raken erdoor gewond. Er kwamen uiteindelijk ruim tachtigduizend klachten binnen. De meldingen gaan over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat.

Ondanks een groeiend aantal klachten en steeds meer waarschuwingen tegen het gebruik van vuurwerk, stijgt het aantal slachtoffers. Vorig jaar maakte meer vuurwerkslachtoffers dan de zes vieringen daarvoor. Volgens cijfers van VeiligheidNL zijn tussen 24 december 2012 en 3 januari 2013 bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen 810 mensen behandeld aan vuurwerkverwondingen, twintig procent meer dan een jaar eerder. Van dat aantal waren er 146 dusdanig zwaargewond dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, het hoogste aandeel in tien jaar.

    • Frank Huiskamp