Marathoninterviews, Doe Maar, Nationale Wetenschapsquiz

Team 'slimmeriken' van de Nationale Wetenschapsquiz 2013 Foto VPRO / Robert Lagendijk

Hallo derde kerstdag, hallo laatste tiplijstje van 2013. In het laatste weekend van dit jaar kun je luisteren naar marathoninterviews, met je kinderen het licht aandoen in Madurodam en je brein breken over moeilijke kwesties in de Nationale Wetenschapsquiz.

LUISTEREN // Marathoninterview met Carolien Roelants

zaterdag 28 december, Radio 1, 20-23u

Net zoals vorig jaar zendt de VPRO in de kerstvakantie de marathoninterviews uit: drie uur durende gesprekken tussen gast en presentator. Een soort Zomergasten, maar dan op de radio. De omroep begon ermee in 1986, en “levert verhalen op die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat”. Aanstaande zaterdag mag NRC-redacteur en Midden Oosten-specialist Carolien Roelants de lange zit aangaan met presentator Chris Kijne, die onder meer voor Tegenlicht werkt. Roelants zal vertellen over haar werk bij NRC Handelsblad, maar ook over het opvoeden van vier kinderen. O.a. politicus Alexander Pechtold, thrillerauteur Tomas Ross en kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen gingen haar voor. De reeks wordt afgesloten met kunstenares Tinkebell (vanavond te gast) en econoom Coen Teulings (zondag 29 december).

KIJKEN // Documentaire Doe Maar

zaterdag 28 december, Nederland 3, 20.25 - 22.00u

Het duurde even (28 jaar, aldus alle persberichten), maar dan is er toch eindelijk een documentaire over één van de meest succesvolle bands van Nederland: Doe Maar. Met hun combinatie van ska, punk en reggae (versmolten tot onvervalste Nederpop) beroerden ze in de jaren ’80 de harten van menig Nederlands meisje. In Dit Is Alles mag BNN-presentator en fan Patrick Lodiers mee op tournee met de band, en vraagt hij ze alles wat hij altijd al wilde weten. De muziek, de beginjaren, de onderlinge verhoudingen, de hysterie en het afscheid worden besproken. NRC-filmredacteur André Waardenburg schreef eind september dat de film “lekker puntig” is gemonteerd en de muziek na dertig jaar “onverminderd krachtig en swingend overkomt.” Maar het is vooral de “ontwapenende eerlijkheid” van de bandleden die de documentaire uniek maakt:

“Vrienten en Jansz hadden een stormachtige relatie à la Lennon & McCartney en kunnen smakelijk vertellen over deze dynamiek, waarbij Jansz de zoetsappige liefdesliedjes schreef en Vrienten de wat meer cynische teksten. Ook onthult Vrienten in het bijzijn van een verbaasde Jansz waarom hij er begin 1984 de brui aan gaf: ‘Ik leverde geen ideeën meer aan. Daar had ik gewoon geen zin meer in.’”

De documentaire van regisseur Martijn Nijboer ging in oktober in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Bekijk alvast de trailer van de documentaire:

KIJKEN // Nationale Wetenschapsquiz

zondag 29 december, Nederland 2, 22.15 - 23.50u

Breinbrekers opgelet: de Nationale Wetenschapsquiz 2013 is zondag op televisie. In deze 20ste editie, die elk jaar georganiseerd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO, strijden de wetenschappers tegen de ‘slimmeriken’.

De wetenschappers:

  • Ton van der Steen, hoogleraar Biomedische Technologie in de cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum en STW-Simon Stevin Meester.
  • Piek Vossen, hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en NWO-Spinozalaureaat 2013.
  • Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht en NWO-Spinozalaureaat 2013.

De slimmeriken:

  • Pieter Derks, cabaretier, columnist en winnaar ‘De slimste mens 2013’.
  • Ionica Smeets, wetenschapsjournalist, columniste en ‘wiskundemeisje’.
  • Jorrit Vervoordeldonk, student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en manager van zonnewagen Nuna7 van het Nuon Solar Challenge-team. Winnaar van de World Solar Challenge 2013 in Australië.

Nieuw dit jaar: kijkers kunnen live via internet meespelen. Meteen na de uitzending bekijken NWO en VPRO welke krantenlezer of tv-kijker de quiz het beste heeft gemaakt.

Bekijk hier alvast een filmpje met de spectaculairste vragen uit de afgelopen twintig jaar:

GAAN // Gas en Licht in Groningen

nog te zien t/m 5 januari in het Groninger Museum
Er is dit jaar een boel te doen geweest om gas in Groningen, maar laten we niet vergeten dat de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) dit jaar 150 jaar bestaat. Ook handelt GasTerra - tot 2005 beter bekend als de Gasunie - alweer een halve eeuw in aardgas. En op aardgas draait een heleboel in Nederland. Daaraan wijdt het Groninger Museum de tentoonstelling ‘Gas en licht’:

“Het weergeven van het gaslicht vormde voor kunstenaars een bijzondere uitdaging en leverde diverse bijzondere schilderijen op waarvan de presentatie treffende voorbeelden geeft.”

Het gebouw zelf is trouwens ook zeer de moeite waard:

GAAN // Winterfeest Madurodam

nog te zien t/m 5 januari 2014, Madurodam, Den Haag

Deze kerstvakantie is er in de kleinste stad van Nederland het Winterfeest: Madurodam baadt dan, als de schemer inzet, in het licht van 33.000 lampjes. Elke avond mag een speciaal daarvoor uitgekozen kind de enorme lichtschakelaar omzetten. Er is meer te doen: je kunt luisteren naar spannende verhalen voorgelezen uit een interactief boek met licht, geluid en special effects door Cornelis Janszoon de Ruyter, “de VOC-meneer met de gans”. Je kunt ook schaatsen op een schaatsbaantje, stamppot eten. Daarnaast vertellen “Madurodammertjes” verhalen en leiden je rond.

    • Judith Laanen