Gegevens ov-kaart gebruikt

Politie en justitie gebruiken voor onderzoeken regelmatig gegevens van de ov-chipkaart. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink Systems, bevestigt dat het een of enkele malen per week persoonlijke gegevens van klanten aan justitie of politie verstrekt.

De chipkaart heeft een slechte reputatie op het gebied van privacy. Bij de introductie in 2008 bleek de kaart eenvoudig te hacken en was er kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) omdat gegevens van reizigers te lang bewaard bleven.

De gegevensverstrekking aan justitie is in overeenstemming met de wet, zegt een woordvoerder van Translink Systems. „We liggen onder een vergrootglas bij het CBP, en we willen ons natuurlijk ook aan de wet houden.”

Het bedrijf verstrekt in twee gevallen gegevens: als er mensen worden vermist aan de politie, en aan de officier van justitie als die gegevens vordert voor strafrechtelijk onderzoek.

Translink Systems kan zelf niet controleren waar een klant is geweest, zegt de woordvoerder. Het verstrekt persoonsgegevens én de codes van de in- en uitcheckapparaten. Justitie moet vervolgens bij de vervoerders navragen waar die staan.