Dit is een artikel uit het NRC-archief

Entertainment

‘Illegaal vuurwerk wordt steeds gevaarlijker’

Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport testen consumentenvuurwerk op schietbaan Europoort in Rotterdam.
Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport testen consumentenvuurwerk op schietbaan Europoort in Rotterdam. Foto ANP/ Ilvy Njiokiktjien

Het illegaal vuurwerk dat de politie in Nederland aantreft wordt steeds zwaarder. De Explosieven Opruimingsdienst wordt dagelijks ingezet om de gevaarlijke, illegale knallers op te ruimen. Dat schrijven het AD en de Volkskrant vanochtend. Veel van het gevaarlijke vuurwerk komt uit China.

Vooral het gebruik van flitspoeder zorgt voor grotere risico’s, zeggen vuurwerkexperts van de EOD en de politie in de kranten. Het poeder knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit en is lichter ontvlambaar. Vuurwerk gold vroeger als zwaar als er zo’n veertig gram flitspoeder in zat, maar tegenwoordig komt de politie vaak vuurwerk tegen met tachtig tot honderd gram.

Vorig jaar stuitte de politie op een vuurwerkstuk met driehonderd gram flitspoeder. “Daarmee kun je een auto opblazen”, zegt vuurwerkexpert van de Nationale Politie Ad Nieuwdorp in de Volkskrant.

Creatief labelen

Negentig procent van het vuurwerk komt volgens Nieuwdorp uit China. Importeurs mogen zelf aangeven welk herkomstland er op het etiket staat. Via de havens van Antwerpen, Hamburg en Rotterdam komt het Europa binnen. Vervolgens reist het naar onder meer Italië, Polen en Tsjechië, om daarna weer terug te keren naar de West-Europese markt.

Eerder deze week vond de politie in een woning in Zierikzee 170 kilo illegaal vuurwerk. De 53-jarige had onder meer 126 Cobras en 30 zelfgemaakte mortierbommen in huis liggen. Mortierbommen kunnen soms dezelfde kracht hebben als drie granaten.

Vorig jaar werd ook al gewaarschuwd dat het illegale vuurwerk in Nederland steeds zwaarder wordt: