Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Greenpeace-activisten Oulahsen en Ubels weer in Nederland

Mannes Ubels kort nadat hij zijn uitreisvisum kreeg. Rusland heeft de aanklachten tegen hem laten vallen.
Mannes Ubels kort nadat hij zijn uitreisvisum kreeg. Rusland heeft de aanklachten tegen hem laten vallen. Foto EPA / Anatoly Maltsev

De Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn weer in Nederland. Het toestel uit Sint-Petersburg waarin de Nederlanders zaten landde rond 19.45 uur op Schiphol. De twee werden op de Amsterdamse luchthaven opgewacht door vrienden en pers.

Twitter avatar faizaoulahsen Faiza Oulahsen On my way back to Amsterdam after nearly 4 incredible months. The support worldwide has been humbling. Thank you. #Arctic30 #SavetheArctic

Het grootste gedeelte van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip die in Rusland waren gearresteerd, heeft dat land inmiddels verlaten. Vijfentwintig van de zesentwintig buitenlanders zijn weer naar huis, schrijft persbureau AP.

Oulahsen zei bij aankomst dat de activisten hun werk blijven voortzetten, zij het niet op precies dezelfde manier: “We zullen creatiever moeten worden.” Ubels zei graag terug te willen om de Arctic Sunrise op te halen, schrijft persdienst Novum. Het schip ligt nog altijd in de haven van Moermansk. De twee gaven verder aan dat ze het het onbevredigend vinden dat ze zijn vrijgekomen door amnestie.

Oulahsen en Ubels waren al sinds eind vorige maand op borgtocht vrij, maar moesten in Sint-Petersburg blijven. Ze kregen vorige week te horen dat Rusland de aanklachten tegen hen heeft laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement heeft aangenomen. Gisteren kregen de activisten hun uitreisvisum. Toen werd duidelijk dat ze snel weer terug konden reizen.

‘Vrijlating PR-stunt’

De vrijlating van de activisten haalt een klein beetje spanning uit de lucht tussen Poetin en het Westen. De amnestiewet is volgens analisten een PR-stunt van Poetin, voor de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari. De arrestatie van de activisten kwam Rusland op zware kritiek te staan van westerse landen. Ook de leden van punkband Pussy Riot en de oliemagnaat Chodorkovski zijn vrijgelaten.

De activisten werden gearresteerd nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De Russische kustwacht enterde hun ijsbreker, de Arctic Sunrise, en nam die op sleeptouw naar de haven. De Greenpace-activisten werden in eerste instantie aangeklaagd voor piraterij, waar in Rusland een celstraf van vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Later werd de aanklacht afgezwakt naar vandalisme. Greenpeace zegt dat het protest vreedzaam was en het enteren van het schip door Rusland illegaal.

Ministerie is blij met vrijlating

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is blij dat de bemanning van het Greenpeace-schip Rusland voor de jaarwisseling heeft kunnen verlaten en “weer terug is bij familie en vrienden”.

“Aan een ingewikkelde en voor hen hele moeilijke tijd is nu een eind gekomen. De inspanning dat de autoriteiten ook het schip vrijgeven gaat door.”