EU: Turkije moet onpartijdig zijn in corruptieschandaal

De EU roept Turkije op om het lopende corruptieonderzoek “onpartijdig en transparant” te behandelen. Dat schrijft persbureau AFP. Vanavond wordt er in Turkije weer gedemonstreerd tegen de regering en het corruptieschandaal, hebben betogers aangekondigd.

Aanhangers van premier Recep Tayyip Erdogan demonstreren voor een moskee in Istanbul, om hem te steunen.
Aanhangers van premier Recep Tayyip Erdogan demonstreren voor een moskee in Istanbul, om hem te steunen. Foto AP / Emrah Gurel

De EU roept Turkije op om het lopende corruptieonderzoek “onpartijdig en transparant” te behandelen. Dat schrijft persbureau AFP. Vanavond wordt er in Turkije weer gedemonstreerd tegen de regering, hebben betogers aangekondigd.

Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle wees Turkije erop dat het land kandidaat is voor toetreding tot de EU. Hij zei dat het onderzoek daarom moet worden behandeld zonder vriendjespolitiek of discriminatie.

‘Leger houdt zich politiek afzijdig’

Het Turkse leger zei vandaag zich niet met de politiek te zullen bemoeien. De verklaring volgde op een krantencolumn van een van Erdogans adviseurs, waarin hij suggereerde dat het corruptieschandaal een complot is en onderdeel van een militaire coup. Het Turkse leger heeft sinds de jaren zestig drie keer een staatsgreep gepleegd, maar onder Erdogan is de macht van het leger juist flink ingeperkt.

Erdogan zei eerder al dat het onderzoek bedoeld is om zijn regering ten val te brengen. Hij noemde het een “smerig complot” van buitenlandse diplomaten:

“Ze zetten smerige, doortrapte valstrikken in ons land, met behulp van hun lokale pionnen, om de eenheid en integriteit van Turkije te ondermijnen.”

Erdogan zet verantwoordelijken onderzoek uit functie

Critici beschuldigen Erdogan van politieke manoeuvres om nieuwe arrestaties te voorkomen, zoals het ontslaan van politiemensen en mensen uit de rechterlijke macht. Erdogan probeert politie en justitie te zuiveren van mensen die hij verantwoordelijk houdt voor het onderzoek, schrijft NRC Handelsblad vandaag:

“Het zou gaan om aanhangers van de machtige geestelijke Fethullah Gülen, die vanuit Amerika een islamitische beweging aanstuurt met miljoenen volgelingen in Turkije, onder wie ondernemers, politici en hoge functionarissen bij politie en justitie. Gülen was ooit een bondgenoot van Erdogan, en hielp hem drie verkiezingen te winnen. Ze trokken samen op tegen het leger, dat met harde hand het seculiere karakter van de Turkse staat bewaakte. Maar sinds de macht van het leger is gebroken, is het bondgenootschap veranderd in animositeit. Aanhangers van Gülen hebben kritiek op de compromisloze, autoritaire leiderschapsstijl van Erdogan.”

Corruptieschandaal na invallen door politie

Het corruptieschandaal begon anderhalve week geleden, toen de politie invallen deed bij 52 mensen. Onder hen zijn mensen die nauw gelieerd zijn aan de regering. Ook de zonen van drie ministers zouden bij het schandaal betrokken zijn, dat gaat over illegale transacties naar Iran en omkoping bij grote bouwprojecten. Daarop stapten drie ministers op. Erdogan heeft de helft van zijn kabinet ontslagen.