Egyptische politie pakt 148 betogers op - drie doden bij protesten

Bij demonstraties in Egypte zijn vandaag zeker 148 betogers opgepakt. Het gaat om aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de nu verboden Moslimbroederschap. Een persoon overleed tijdens een rel in het zuiden van het land.

Een aanhanger van de Moslimbroederschap en oud-president Mohammed Morsi.
Een aanhanger van de Moslimbroederschap en oud-president Mohammed Morsi. Reuters/ Amr Abdallah Dalsh

Bij demonstraties in Egypte zijn vandaag zeker 265 betogers opgepakt. Dat meldt persbureau AFP op gezag van de politie. Het gaat om aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de nu verboden Moslimbroederschap. Drie demonstranten zijn overleden bij de rellen.

In verschillende steden gingen mensen de straten op om te protesteren tegen de door het leger geïnstalleerde interim-regering. Ze zijn onder meer boos over het besluit, twee dagen geleden, de Moslimbroederschap aan te merken als terroristische organisatie. Die kwalificatie betekent dat leden, financiers en aanhangers buiten de wet worden gesteld.

Twitter avatar RudiVranckx Rudi Vranckx In Eypte kan je nu doodstraf krijgen als je betoging organiseert in naam vd Moslimbroeders. Daar waarschuwde Egyptische BiZa gisteren voor.

In Samalut, een stad in de zuidelijke provincie Minya, kwam iemand om het leven toen aanhangers van de Broederschap in aanvaring kwamen met ordetroepen. Onbekend is of het slachtoffer een aanhanger was van de Moslimbroederschap, een politieagent, of een omstander.

Bij de Al-Azhar-universiteit in Kaïro dreven Egyptische veiligheidstroepen betogers uiteen door traangas in te zetten. Elders in de stad blokkeerden gepantserde voertuigen de toegang tot de belangrijkste pleinen.