Eerste extra VN-vredestroepen in Zuid-Soedan gearriveerd

Een jongetje in een kamp van de VN in Juba, waar duizenden ontheemde Zuid-Soedanezen verblijven. Foto AP / Ben Curtis

De eerste versterkingen van de vredesmacht in Zuid-Soedan zijn gearriveerd. Dat maakte een woordvoerder van de VN bekend, zo meldt persbureau AFP. Bij geweld tussen rebellen en regeringstroepen zijn meer dan duizend mensen omgekomen.

Drie dagen geleden keurde de VN-Veiligheidsraad unaniem een versterkende missie naar Zuid-Soedan goed. Er zullen, bovenop de al aanwezige 6.800 militairen, zesduizend blauwhelmen extra naar het gebied worden gezonden. Ook wordt extra materieel gestuurd om burgers te beschermen. Vandaag kwamen 72 militairen aan uit de Democratische Republiek Congo.

Eerder vandaag zei de regering een staakt-het-vuren te willen invoeren. Ook zijn twee van de elf politici die vastzitten in verband met de mislukte coup, vrijgelaten. Rebellenleider Riek Machar heeft echter tegen de BBC gezegd dat de omstandigheden nog niet rijp zijn voor een bestand.

Etnisch geweld, tienduizenden mensen op de vlucht

Het sinds 2011 onafhankelijke Zuid-Soedan is sinds twee weken in de greep van etnisch geweld na een mislukte staatsgreep. De onlusten komen voort uit een ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Riek Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep. Machar zegt op zijn beurt dat Kiir onder het mom van een coup zijn tegenstanders uit wil schakelen.

Er komen steeds meer berichten naar buiten over wraakacties tussen stammen. De VN heeft meerdere massagraven gevonden. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Bijna zestigduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht bij VN-bases in het land. In Zuid-Soedan dreigt een burgeroorlog, schreef onze correspondent Koert Lindijer in NRC Handelsblad:

“Zowel uit Bor, dat vorige week werd ingenomen door aanhangers van Machar, als andere delen van Zuid-Soedan komen steeds meer berichten over standrechtelijke executies van Dinka’s door Nuer en vice versa. Het anderhalve week geleden uitgebroken politieke conflict binnen de regeringspartij SPLM lijkt steeds meer over te slaan naar de straat. Alleen spoedig vredesoverleg tussen de twee protagonisten lijkt een burgeroorlog nog te kunnen voorkomen.”

    • Mirjam Remie