Duivesteijn: gedoogpartijen blokkeerden aanpassen heffing

Niet de VVD, maar de ‘gedogers’ D66, ChristenUnie en SGP blokkeerden een beperking van de verhuurdersheffing. Dat zegt PvdA-senator Adri Duivesteijn vandaag in een interview met deze krant. „Als alleen PvdA en VVD in de regering zouden hebben gezeten, en in beide Kamers een meerderheid hadden gehad, dan waren de bijstellingen denk ik forser geweest.”

Duivesteijn dreigde vorige week tegen de belasting voor verhuurders te stemmen. Met zijn tegenstem had hij een bezuiniging die moet oplopen tot 1,7 miljard euro kunnen blokkeren. Daarmee was de samenwerking met constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in gevaar gekomen, en mogelijk het voortbestaan van het kabinet zelf. „Er was een zeer reële dreiging dat ik tegen zou stemmen. Het heeft heel weinig gescheeld”, zegt Duivesteijn.

Uiteindelijk was het vicepremier Lodewijk Asscher die Duivesteijn over de streep trok. Asscher was ingezet om te bemiddelen tussen Duivesteijn en minister Stef Blok (Wonen, VVD) en de partijen waarmee het kabinet een woonakkoord (en later het begrotingsakkoord en het pensioenakkoord) had gesloten.

Duivesteijn dacht de verhuurdersheffing tijdelijk te kunnen maken, maar dat mislukte. „De mentale ruimte bij de gedogers was er niet.” De Volkskrant meldde vanochtend dat de drie partijen woedend waren dat Blok überhaupt toezeggingen aan Duivesteijn wilde doen. „Zij hadden toch iets goeds gedaan en dan gaat iemand anders ze vertellen dat het toch niet helemaal goed is”, zegt Duivesteijn. Minister Blok was vanochtend niet in staat om te reageren.

    • Emilie van Outeren