Dit is geen fata morgana

None
Foto AFP/Ed Jones

Ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de stad Dunhuang, te midden van de zandduinen van de Gobi-woestijn in Noordwest China, ligt een meertje. Het Yueyaquen-meer.

De eeuwenoude oase was lange tijd een belangrijke handelspost langs de zijderoute. Tegenwoordig is het Yueyaquen-meer vooral belangrijk als toeristische trekpleister voor het nabijgelegen Dunhuang.

In de jaren zestig van de vorige eeuw had het meer een gemiddelde diepte van vier tot vijf meter. In de jaren negentig was het meer geslonken tot een oppervlakte van slechts 5.500 vierkante meter en een gemiddelde diepte van minder dan een meter. De oorzaak daarvoor is niet precies bekend. De aanleg van dammen in de buurt zou ermee te maken hebben. In 2006 is de Chinese overheid begonnen het meer weer aan te vullen. Het groeit nu ieder jaar een stukje.